Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 432 

În fiecare zi mă întâlnesc cu ea, poarta verde, poarta de acces la blocul în care locuiesc. Se deschide folosind cartela iar din interior poți ieși apăsând pe un buton care este ascuns. Cine este dincolo de poartă nu poate intra decât dacă i se oferă accesul. De fiecare dată când poarta este deschisă trebuie să te asiguri că s-a și închis (are un sistem protectie anti-șoc). Iar după ce ai trecut de poartă mai ai un “hop”, interfonul de la ușa principală. 

Mi-a plăcut ideea, e un mod bun de a controla accesul. În bloc locuiesc și proprietari dar și chiriași. Practic sistemul cu poarta este pentru toți, asigură un ceva în plus în materie de securitate. Ba mai mult, pentru că nu oricine are acces, și curtea interioară este întreținută și curată. E un fel de 2 în 1.
Iar acum vine partea cu “dar…”. Unii, și sunt mulți, nu se asigură că poarta s-a închis fapt care face ca “sistemul de securitate” să nu fie atât de eficient. E ca atunci când oamenii nu închid ușa după ei, când intră într-o încăpere nu salută, iar exemple se mai pot găsi. Pe scurt, este vorba despre educația (“cei șapte ani de acasă) care lipsește cu desăvârșire, de indolență și nepăsare. 
Pe TV s-a tot difuzat zilele acestea o știre despre genocidul de la orfelinatul din Siret. 340 de copii au murit de foame acolo, în timp ce dormeau sub acţiunea substanţelor neuroleptice. Unii dintre ei au mai fost și bătuți, violați, persecutați. Genocidul ar fi avut loc la scara naţională, iar numărul victimelor ar fi de 10.000, toţi minori. Ancheta a pornit acum, la împlinirea a 30 de ani de atunci. 
Ne uităm la ce a fost acum 30 de ani, dar oare acum, în 2019, cum ne este? 
Eu văd în continuare sărăcie, lipsă de educație, un popor care abia dacă are acces la sănătate, medici care nu se spală pe mâini, copii persecutați la școală și acasă, oameni care încă mai descoperă pasta de dinți… Sigur, azi avem iphone, televizoare “slim”, ne ducem cu avionul de Paște acasă la părinți, plătim cumpărăturile cu telefonul și câte și mai câte. Am punctat doar pe problemele care au generat cifre alarmante la nivel național. 
Și întreb, oare ce s-a întâmplat, de ce încă lucrurile sunt asemănătoare cu ce se petrecea acum 30 de ani? Constat că de fapt problema e departe de ideea că toți cei care au condus țara au o vină directă. Problema nu este la ei, ci cei care au prins vremurile de acum 30 de ani dar și la noi, ăștia de acum avem împliniți 30 de ani. Ne-am ascuns de atâtea ori, am căutat alți vinovați și poarta tot deschisă a fost lăsată. 
2019 și 2020 sunt ani electorali: alegem cine ne va reprezenta în Parlamentul European, alegem Președintele, alegem primarul și parlamentarii. Ne amăgim că cei aleși sunt cei mai buni în a rezolva problemele țării. Am o veste proastă: și dacă am pune zeii să ne conducă țara, dacă nu ne învățăm să închidem poarta, tot nu se va schimba ceva. Sigur, aleșii poporului au și ei un rol important dar sarcina grea revine celor care sunt poporul, adică nouă. Noi suntem cei care trebuie să ne schimbăm comportamentul, să încercăm chiar și cu pași mici să progresăm, să inchidem poarta de fiecare dată. 
Un sistem de oricare fel ar fi nu este dat doar de conducători. Un sistem nu este prost din senin, nu e o mașină care poate ceda. Noi formăm acest sistem iar când nu ne facem treaba cum trebuie sistemul are probleme. 
A venit momentul să nu mai fim protagoniștii scrierilor sau anchetelor ce se vor face peste 10-20 sau 30 de ani.  Așa că îndemn la a fi mai atenți cu poarta, a ne asuma ce spunem și facem, a fi mai sensibili la ce se petrece în jurul nostru, a ne cere drepturile atunci când se impune, a-i respecta pe cei de lângă noi, a accepta că suntem diferiți, a nu mai lăsa pe alții să decidă în locul nostru (chiar și dacă implică familia), a ne dori să ne fie mai bine chiar și atunci când nu sunt multe resurse, a înțelege că nimic nu se poate obține fără efort. În mod clar mai sunt multe de scris dar dacă începem cu niște mici schimbări, lucrurile pot fi mai bune și pentru noi dar și pentru generațiile umătoare. 


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *