Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 256 

Inspirat de recomandările scrise de Pyuric cu privire la relaţia dintre bloggeri şi agenţii, n-am putut să nu mă abţin şi să nu scriu şi eu despre reguli de bun simţ între cei care activează în zonele de PR şi marketing. Întâmplările din ultimii doi ani m-au determinat să scriu despre aceste reguli sau recomandări.  Am fost în ipostaza şi de PR dar şi de publisher care a avut discuţii cu marketeri sau PR. Am întâlnit tot felul de situaţii, am dat peste oameni profesionişti dar şi peste oameni care au ridicat semne de întrebare. 

 

Răspunde la e-mail

Regulile scrise şi nescrise  spun că este bine să răspunzi la e-mail-uri în maxim 48 de ore de la primirea lui. Alţii spun şi de 72 de ore. M-aş mulţumi şi cu 72 de ore însă am întâlnit să primesc un răspuns şi după 2160 de ore!!!!!! Da, aţi citit bine, am primit un răspuns după 2160 de ore.
Suntem cu toţii ocupaţi şi avem zilnic nişte task-uri dar chiar şi aşa mi se pare că astfel de oameni cu astfel de apucături nu au ce căuta în sistem.
Sunt atâtea variante de a întârzia un răspuns cu privire la o propunere, încât nu ai niciun motiv de a nu răspunde la e-mail.
Şi dacă totuşi răspunzi toamna la un e-mail primit în vară, ai măcar bunul simţ de a-ţi cere scuze. Nu o să te creadă nimeni că nu ai avut timp 2 minute să dai un reply în 3 luni de zile, dar măcar îţi ceri scuze…

Renunţă la abuzul de a adăuga e-mail-uri în lista ta de comunicare

Nu am reuşit să înţeleg de ce dacă azi, am avut un schimb de e-mail-uri cu o persoană, începând de mâine, sunt inclus în lista de comunicare a destinatarului de ieri.  Ar fi două explicaţii – cea că sunt om de media şi “trebuie” să fiu abuzat cu news-uri despre cum să îmi cumpăr tampoane – deşi sunt bărbat şi nu folosesc aşa ceva…  în al doilea caz, primesc acele comunicări penru că de ce să nu le primesc?
STOP joc! Dragă PR sau marketer, ar fi cazul să ţii cont de regulile spam-ului şi ar fi drăguţ să îţi organizezi lista de e-mail-uri.

Renunţă la a mai simula autismul

Este trist să vezi cum oameni sănătoşi pretind că sunt bolnavi pentru a obţine diverse beneficii. Aşa se “poartă” şi în PR şi marketing.
Această modă simulează perfect autismul. Oameni se întâlnesc cu oameni, discută, pun ţara la cale si apoi se întâmplă… Om care s-a întâlnit cu un alt om, ramâne singur în discuţie, fără să înţeleagă ceva… Cineva prezintă sindromul de autism şi se rupe “filmul”. De ce?
Ce credeţi că se întâmplă atunci când avansaţi nişte discuţii cu ai voştri colaboratori şi apoi vă evaporaţi?
Evident, că nimic care să arate că sunteţi nişte profesionişti în ceea ce faceţi!

Fii PR şi cu ceilalţi PR!

PR cu şcoală, PR de ocazie, aproape că nici nu mai contează atunci când spun că un om de comunicare trebuie nu doar să comunice pentru client. Dacă eşti PR pentru brandul X, în mod clar vei avea de discutat în activitatea ta şi cu alţi PR. În cazul ăsta, fii un bun comunicator si cu ceilalţi. Renunţă la ideea că dacă eşti căutat, înseamnă că doar tu trebuie să ai de câştigat! Toate părţile au de câştigat!

Dacă eşti PR nu te apuca să faci vânzări!

Personal, mi s-a întâmplat ca în discuţia cu un PR să mi se propună ca prin acel parteneriat să  fac o achiziţie de produse. Deşi am lansat clar propunerea, care implica un troc, o asociere, m-am trezit cu o vânzare.
Un PR nu are în atribuţiile sale şi departamentul de vânzări! Aşa că dragi PR, când vi se lansează o propunere, nu încercaţi să vindeţi produsele sau serviciile clientului vostru. Nu am auzit să te duci la PR ca să îţi cumperi o sticlă de ceva sau o îngheţată.  Cum de altfel, dacă vreau să îmi cumpăr o maşină, nu trebuie să ajung pe la departamentul de PR.
Cu o astfel de abordare se poate crede că fie nu ştiţi cu ce mănâncă rolul de PR, fie faceţi de toate pentru acea companie…  într-un final, fiţi siguri că acea tranzacţie nu se va întâmpla!

“Ce ţie nu îţi place, altuia nu face”

De la un capăt la celălalt al universului este auzit acest proverb. Îmi este foarte greu să aud că nu ştii proverbul. Dar, da, te pot înţelege că mai niciodată nu l-ai pus în aplicare.
Încă mai ai o speranţă! Pentru că şi aici ca şi mai sus când spuneam să fii PR şi cu alţi PR este vorba despre a şti cum să relaţionezi cu cei din breasla din care faci parte.
Oamenii care ajung să intre în contact cu tine au nişte aşteptări. Indiferent că sunt mai buni decât tine sau poate mai slab pregătiţi, vor un “ceva” de la tine.  Adoptă un comportament demn şi fii un profesionist în ceea ce faci.
foto: thenextweb.com


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *