Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 814 

În anul 2014, a pus România în topul celor mai frumoase străzi pictate din Europa. Artista Eva Radu a pictat Strada Xenofon în șapte zile, lucrând câte 12 ore pe zi. Ateneul Român, Arcul de Triumf, Mausoleul din Parcul Carol, Casa Poporului, Muzeul Național de Artă, Muzeul Țăranului Român, Teatrul Național și Opera Națională sunt pictate pe treptele străzii Xenofon.

Are 6 expoziţii personale și a participat la circa 120 expoziţii de grup în Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, România, Spania și Turcia.

 

La ce vârstă ai descoperit vocația de artist plastic?

Încă de când puteam ține în mâini creioanele colorate, am început să mâzgălesc revistele mamei cu tricotaje. Așadar primele manifestări artistice și-au găsit suportul pe spațiile goale ale acelor reviste. Mama văzând nevoia mea de a mă exprima în culori mi-a cumpărat un bloc de desen, pensule, acuarele și astfel a început călătoria mea în această dimensiune a artei.

Ce reprezintă pictura pentru tine?

Este Spațiul Sacru unde mă retrag din lumesc și din mintea analitică și unde mă pot “pierde” în acest univers interior al intuiției, al imaginației, al potențialului fără margini, o lume care pentru mine este guvernată de Înțelepciunea Inimii și unde mă simt cu adevărat conectată la Natura mea. Copil fiind simțeam această chemare a exprimării în pictură, căreia i-am dat ascultare ca unui instinct.  Însă, dacă în trecut pictura era un mod de evadare din cotidianul prea rigid pentru mine, acum este instrumentul prin care creez legături între lumea mea interioară și această lume concretă. Dimpreună cu anii de formare ca om și maturizare emoțională am înțeles că această cale m-a ales ea pe mine și astfel s-a conturat Sensul acestei vieți și al acestei îndeletniciri pe care mă străduiesc să o cultiv cum pot mai bine.

Care sunt artiștii care ți-au marcat parcursul creativ?

Sunt o mare iubitoare a figurativului, pe care îl admir în mai toate curentele artistice, năucitor de complex și expresiv redat prin viziunile a o mulțime de artiști geniali. Aș aminti de rigoarea și misterul lui Da Vinci, de măiestria și strălucirea portretelor lui Rembrandt ce mă fascinau de mică, dar și de autenticitatea și onestitatea cu care a reușit Van Gogh să ne ilustreze lumea lui interioară… și mulți alții… iar de la noi din țară, îi admir în mod deosebit pe Theodor Aman și Nicolae Grigorescu.

Ce îți place mai mult să pictezi?

În acest moment al vieții mă simt foarte conectată cu figura umană iar de trei ani această temă este în centrul atenției mele. Dovada stă ultimul ciclu de lucrări pe tematica portretului.

Care sunt sursele de inspirație pentru tablourile tale?

Aici aș face referire la ultima expoziție “Sinele” ce a avut ca tematică portretul uman, întrucât este de actualitate în portofoliul meu. Iar sursa de inspirație este intim conectată cu Calea Regăsirii de Sine și a frământărilor existențiale din viața mea.

Viața inevitabil m-a aruncat în rătăciri de sine, din nou și din nou, cu unicul scop de a se cristaliza în mine tot mai mult voința reîntoarceii la Sursă. Astfel, acele frământări ce mi-au ținut companie încă din copilărie au devenit cu timpul un portal pentru exprimare artistică. Portretul este în creația mea, o fereastră/ un portal prin care invit observatorul într-o călătorie cu sine însuși, un catalizator spre regăsirea de sine.

Ai o rețetă anume pe care o urmezi în procesul de creație al unei lucrări sau preferi un stil liber în funcție de inspirație?

Urmez o rețetă pe care am perfecționat-o de-a lungul timpului însă, așa cum Cezanne elocvent relatează “sunt primitivul metodei pe care am inventat-o”, așadar această rețetă este perpetuu supusă evoluției prin experiment, joacă și analiză.

Ai avut până acum numeroase expoziții, care a fost cea mai importantă expoziție la care ai participat?

De departe cea mai plină de însemnătate și mai aproape de inima mea a fost și este (întrucat e un proiect în desfășurare), expoziția personală “Sinele” ce a avut loc în octombrie 2019 în cadrul Galeriei de artă Simeza Bucuresși. Este o expoziție la care am lucrat timp de trei ani , și cuprinde 11 lucrări în care am portretizat membrii familiei, prieteni dragi și un autoportret. Anul acesta,  începând din primăvară, expoziția intră într-un circuit expozițional în muzee și galerii de artă în orașe ca Bârlad, Galați, Constanța, Iași.

“The most beautiful steps from around the world” au spus străinii despre scările de pe strada Xenofon, pe care ai avut ocazia să le pictezi. Unde îți place să fii mai mult când pictezi, în fața unui perete sau al unui șevalet?

În mod cert pictura de sevalet este modul plenar în care îmi doresc să mă exprim artistic. Pictura murală și implicit proiectul street art al străzii Xenofon a fost o etapă frumoasă din cariera mea pe care o onorez și din care am învățat atât de multe. Însă cu mult mai multe provocări și descoperiri ale propriului potențial sunt pregatită să explorez cu entuziasm în fața șevaletului din micul meu atelier…

Arta văzută ca o pasiune, se poate transforma într-o carieră?

În opinia mea, adevărata artă transcende ideea de carieră și chiar avântul pasiunii… Acestea sunt orizonturi mediocre în mult mai bogatul potențial al unei vieți dedicate pentru artă. Expresia artistică ce dăinuie în conștiința colectivă, sfidânt trecerea timpului, se naște dintr-un imperios instinct creativ pe care eu îl simt ca fiind amprenta divină așezată tainic în ADN-ul uman. Avem, în acest sens, atât de multe exemple de artiști ce au lăsat pe retina noastră viziunile lor unice îi care continuă să fascineze, să inspire și după sute de ani… Acest instinct creativ își poate croi drum către manifestare în nesfârșite forme și expresii artistice sau poate rămâne latent. Așa precum sămânța are în ea potențialul latent al unui întreg copac.

Firește un artist poate atinge succesul și un statut social notabil în viață așa cum ne stau exemple multe nume din domeniul artei și pe care îi admirăm pentru reușita lor. Ori putem observa fenomenul răsturnat prin care operele de artă rămân în conștiința umanității însă autorul rămâne obscur sau complet anonim. Totuși aceste recunoașteri nu pot fi scopul ultim al acestei chemări.  Calea artistului plastic se aseamănă cu cea a sihastrului, a călugărului sau al unui ascet care, renunțând la cele lumești într-un mod asumat, lucid, rămâne devatat căii indiferent de tentațiile câștigului imediat sau al unor stimuli trecători. Iar pentru că această cale să fie una traită autentic este nevoie de onestă supunere în fața Voinței Creatoare. Și din nou avem, spre fascinația noastră, multe exemple de viață ale artiștilor ce au trăit autentic în această dimensiune a Artei.

foto: arhiva personală


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *