Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 144 

Trandafiri? Albi sau roşii? Buchet sau aranjament floral? Sau? – Sunt doar câteva dintre “enigmele” care te pot “lovi” atunci când trebuie să oferi flori cuiva. Vremurile s-au schimbat, oferta este foarte generoasă iar dacă respecţi următoarele reguli simple, vei şti exact ce trebuie să faci.
Dhaniel Nora, head floral artist Purple Flowers&Events, dezvăluie care sunt aceste reguli care pot face dintr-un simplu gest o bucurie persoanei căreia îi oferim florile.
A oferi flori este un gest foarte simplu dar care poate să aducă multă bucurie. Şi totuşi, de multe ori ne întrebăm “Oare ce flori să cumpăr?” “Ce flori rezistă mai mult?” “Ce flori sunt mai potrivite?”. În tot acest univers floral există câteva reguli simple de care poţi ţine cont ca să îţi faci decizia mai uşoară.
Buchet de flori sau aranjament floral?
Am fost surprins să văd că multă lume face o confuzie între acestea. Buchetul de flori este acel “mănunchi” de flori aranjate şi legate împreună, cu tulpinile florilor expuse astfel încât să poată fi introduse într-o vază cu apă. Aranjamentul floral este o grupare de flori, aranjate într-un vas (sticlă, porţelan, metal, lemn, cos, etc), de cele mai multe ori fixate în burete floral. Atunci când cea mai bună prietenă a născut şi mergi în vizită la spital, alege un aranjament floral sau cumpără un buchet cu tot cu vază. Dacă ieşi în oraş cu iubita şi vrei să o surprinzi, alege un buchet de flori. S-ar putea să îi fie destul de greu să se plimbe cu aranjamentul în braţe. Aici regula este foarte simplă, trebuie să te gândeşti doar cum îi va fi cel mai uşor persoanei care va primi florile.
Alb, roşu, roz, mov, galben, albastru sau o combinaţie dintre acestea?
Daca îi trimiţi flori soţiei la birou pur şi simplu ca să îi aduci aminte cât de mult ţii la ea, cu siguranţă ştii ce culoare preferată are. Dar dacă eşti invitat la cină de către şeful tău, s-ar putea să nu ştii prea multe despre soţia acestuia. Chiar şi aşa, niciodată să nu mergi în vizită fără flori! În modă, negrul, sau combinaţia alb-negru sunt cele mai “safe” alegeri atunci când eşti în impas. În floristică, buchetele compuse doar din flori albe sunt “The Little Black Dress”. Atunci când vrei să nu dai greş, alege flori albe. Felul de a fi al celei care va primi florile poate fi un indiciu destul de bun în această alegere. O femeie activă, degajată, cu simţul umorului, mereu la curent cu toate noutăţile va aprecia cu siguranţă un buchet multicolor. Asta în cazul în care nu se îmbracă mereu în galben şi conduce o maşină galbenă. Limitează-te la galben în acest caz. O vei face fericită nu doar pentru că aceasta este culoarea ei preferată ci şi pentru că ai fost atent la acest detaliu.
Clasic sau minimalist?
Trei trandafiri albi într-o legatură de feriga, înveliţi într-o plasă roz şi eventual ceva staniol pe cozi nu este o operă de artă modernă. Este doar ceva kitchos şi de prost gust. Deşi unii ar spune că “gestul contează”, designul floral a avansat destul de mult şi noi nu avem de ce să rămânem în urmă. Personalitatea femeii căreia îi dăruieşti florile este un indiciu şi în acest caz. Deşi o femeie va aprecia orice buchet, s-ar putea să te sune să îţi mulţumească că te-ai gândit la ea sau s-ar putea să îţi mulţumească pentru că a primit cel mai frumos buchet de flori din viaţa ei. Şi asta doar pt că te-ai gândit puţin cum este ea ca persoană.
Ce flori rezistă cel mai mult?
Bineinţeles că unele flori rezistă mai mult şi altele mai puţin. Dacă a doua zi florile pe care le-ai cumpărat sunt ofilite, cel mai probabil că aşa le-ai cumpărat… aproape ofilite. Florile rezistă cu o singură condiţie: să fie proaspete! Nu schimba soiul de flori cumpărat ci schimbă florăria. Cele mai multe soiuri de flori ar trebui să reziste minim 4-5 zile. Chioscurile de sticlă de la colţ de stradă sau tarabele din pieţe nu sunt florării. Adevăratele florării primesc în fiecare săptămână flori proaspete, au un spaţiu cu clima controlată în care păstreaza florile, iar în unele vei putea găsi creaţii florale surprinzătoare.  Doar tu decizi dacă vrei să cumperi flori ofilite sau proaspete. Cum îţi dai seama dacă o florărie e ok sau nu? Înainte să intri, urmăreşte puţin în ce ambalaje sunt puse buchetele cumpărate de alţi clienţi. Dacă vei vedea buchete ambalate în tot felul de plase, celofanuri şi hârtii cu multe “brizbrizuri”  sau în culori ţipătoare, treci mai departe. Într-o florărie adevărată, florile sunt pe primul plan, iar ambalajul de multe ori lipseşte, sau dacă este folosit pentru a proteja florile la transport, este un ambalaj simplu, în culori neutre. Florile sunt cele mai importante, nu ambalajul.
Flori pentru bărbaţi?
Da, şi bărbaţii primesc flori din când în când, şi am avut destul de multe ocazii de-a lungul timpului în care a trebuit să realizez aranjamente florale pentru bărbaţi. Cuvântul de bază în acest caz este “simplitatea”. Barbaţii în general preferă lucrurile simple, aranjamentele minimaliste, fără prea multe tipuri de flori sau combinaţii de culori. Buchetele de flori sau aranjamentele cu flori albe sau bicolore (alb-galben de exemplu) sunt de cele mai multe ori cea mai bună alegere.
Bineînţeles că lucrurile nu puteau fi chiar atât de simple. Ca să fiu 100% sincer, la fiecare “regulă” există o mulţime de excepţii. Nu cumpăra flori ca să îi impresionezi pe cei din jur, şi nici ca să te impresionezi pe tine însuţi, gândeşte-te doar la persoana care va primi florile şi la ocazia cu care i le dăruieşti. Asta în cazul în care nu cumperi flori chiar pentru tine, pentru bucuria şi plăcerea ta proprie. Dar cei care cumpără flori pentru ei înşişi sunt deja la nivelul de experţi şi se descurcă foarte bine când trebuie să surprindă pe altcineva cu un buchet de flori.
Foto: Purple Flowers&Events
[line id=”” class=”” style=””]

Despre Purple Flowers & Events

DHANIEL NORA, ROXANA BLLINDER & ECHIPA PURPLE FLOWERS & EVENTS

La 23 de ani, Dhaniel Nora a ales sa renunte la pregatirea sa in domeniul bancar, pentru a urma calea pasiunii sale pentru flori si design. A inceput sa lucreze cu flori la Sibiu, iar din 2010 s-a mutat la Bucuresti, unde alaturi de Roxana Bllinder, a pus bazele atelierului floral Purple Flowers & Events. Designul floral reprezinta pentru el o forma de exprimare, iar talentul sau a castigat aprecierea clientilor pentru care a lucrat, creatiile sale fiind foarte admirate. Floraria on-line Purple Flowers a urmat ca o dezvoltare fireasca in cadrul atelierului. Echipa Purple Flowers & Events este alcatuita din persoane care impartasesc aceeasi dragoste pentru flori si pentru care designul floral reprezinta felul de a-si exprima pasiunea pentru creatie.
Mai multe despre ei poti vedea pe www.purpleflowers.ro


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *