Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 188 

Până la începerea oficială a campaniei suntem în așa zisa pre-campanie electorală, o perioadă influențată în mod direct de evenimente sociale și politice. Iar asta se vede și în procentele din sondajele făcute până acum, pentru că alegătorii sunt sensibili la climatul politico-social. 


Klaus Iohannis – candidat din partea PNL
Președintele în funcție este candidatul PNL la alegerile prezidențiale și este și favoritul sondajelor. Klaus Iohannis este candidatul cu cel mai bun scor de până acum și cu șanse mari de a câștiga un nou mandat. 
Chiar și așa, procentele sunt influențate de cazul Caracal dar și de acțiunile actualului guvern pus în funcție de Klaus Iohannis. Cu prerogative restrânse de guvernarea PSD, sunt voci care susțin că Klaus Iohannis s-ar fi putut implica mai mult în rezolvarea cazului de la Caracal. În plan politic, “șansa” acordată PSD prin numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier, constituie un motiv de a îl penaliza la vot pe candidatul PNL. 
De altfel și situația actuală a Guvernului îl privește în mod direct pe candidatul Klaus Iohannis. Rezultatul moțiunii promise de PNL se va vedea și în cifrele sondajelor privind intenția de vot a românilor. 
Dan Barna – candidat Alianța USR-Plus 
Sub deviza “nou, eu nu sunt ca ceilalți”, Dan Barna, candidat din partea Alianței USR-Plus, pare să fie contracandidatul lui Klaus Iohannis în turul II al alegerilor prezidențiale. Și Dan Barna are “probleme” care influențează electoratul. Cea mai nouă și mare problemă o reprezintă ultimele alegeri interne care au avut loc la USR. Acuzațiile colegilor de partid, fac ca alegătorii să se întrebe cum va fi Dan Barna un președinte corect, când propriul partid îl acuză că a fraudat alegerile? 
Nici demisiile din partid din ultima perioadă și nici contractele derulate de firma sa cu instituții controlate de PSD nu îl ajută în obținerea unui scor bun. 
Theodor Paleologu – candidat PMP
Candidat oarecum “surpriză”, Theodor Paleologu este candidatul PMP la alegerile prezidențiale. Cum anunțul a fost făcut recent iar Paleologu nu a fost membru de partid, cea mai mare “problemă” a sa este Traian Băsescu, președintele de onoare al PMP.  Deși președinte onorific, Traian Băsescu poate să fie un deserviciu pentru Paleologu în fața alegătorilor. Există potențiali alegători interesați de Paleologu dar care nu sunt și simpatizanți ai lui Băsescu. 

Viorica Dăncilă – candidat PSD 

Premierul Viorica Dăncilă, este candidatul PSD la alegerile prezidențiale. Am putea spune că este candidatul cu cele mai multe probleme în această campanie. Dăncilă este candidatul unui partid mare, cu istorie dar care nu îi va fi de mare ajutor în campanie. Decizile luate de predecesorii săi dar și mandatul său de premier sunt marii inamici ai ei. Alegătorii știu ce a făcut PSD din 2016 încoace și au văzut și cum a guvernat Viorica Dăncilă până acum, iar asta poate duce la o penalizare a candidatului PSD.  

Mircea Diaconu – candidat susținut de Pro România și ALDE 
Mircea Diaconu revine în spațiul politic românesc după un mandat silențios de europarlamentar și candidează independent la alegerile prezidențiale dar, susținut de Pro România și ALDE. Absența din peisajul politic autohton nu îl ajută în obținerea de voturi însă cea mai mare problemă o reprezintă chiar liderii celor două partide care îl susțin: Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu. Scandalul ALDE-PSD dar și manevrele Pro România de a impune deciziile ALDE, aduc neîncredere în rândul alegătorilor. Candidatul Mircea Diaconu este susținut de două partide cu probleme dar și implicate în scandaluri și mai important, fără o direcție stabilită de a fi sau nu fi în opoziție. 


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *