Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 180 

Cristina Stănciulescu, jurnalist cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio, tv și online.

Cum arată societatea de azi, starea presei, influencerii din România – sunt câteva dintre subiectele abordate în interviul.ro

1. Radio, print, televiziune și acum online… Cum a fost această trecere pentru Cristina Stănciulescu?
Firească. Nu am simțit că a fost, de fapt, o trecere. M-am adaptat drumului care mi s-a întins în față în mod natural. Cred că un mic șoc a fost la trecerea în online, la site-ul meu, cel care îmi poartă numele. O dată pentru că m-am temut să nu greșesc și apoi pentru că devenea oficial. Eu eram eu:)
2. De obicei oamenii din presă se duc către zona de comunicare. Te-ai gândit să activezi în comunicare în noua ipostază de freelancer?
Nu, nu neapărat. Vreau să fac un singur lucru, dar să-l fac bine și anume site-ul. Cred că doar la radio m-aș întoarce. Dar nu se știe niciodată ce oportunități, șanse, contexte apar. Și apoi, „comunicare” înseamnă și ceea ce fac eu acum.
3. De-a lungul carierei ai avut ocazia de a lucra cu multe persoane publice. Ai simțit vreodată senzația că persoana publică ce urmează a fi subiectul unui proiect editorial, nu merită acel beneficiu de a fi promovat publicului?
Niciodată nu am ales după ce și cine îmi place mie atunci când am lucrat într-o redacție, ci ce este/ a fost relevant pentru beneficiar: publicul. Chiar dacă am lucrat la radio, sau la revistă, nu a contat.
4. Cum ai descrie presa românească din zilele noastre?
E într-o zbatere. Se zbate să găsească subiecte care fac trafic, se zbate să supraviețuiască, se zbate să existe, se zbate să se redefinească, să se reinventeze… E o zbatere din care se vor naște noi redacții, noi titluri, noi entități. Ceea ce, de fapt se și întâmplă… E într-o schimbare de paradigmă, e haotică, face compromisuri, dar se re-creează
5. Avem influenceri în România, sau avem de-a face doar cu bloggeri cu multe like-uri?
Asta e o bună întrebare, fiindcă nu am aflat încă dacă like-urile se convertesc în schimbarea unor mentalități sau obiceiuri, sau ce înseamnă, de fapt, a influența. Eu mă rezum deocamdată să cred că informez în domeniul meu de jurnalism și, dacă o fac bine, atunci poate și influențez…
6. Suntem în an electoral și același lucru ne așteaptă și anul viitor. M-am uitat să văd cum abordează acest subiect persoanele publice din România și am constatat același lucru ca acum câțiva ani: prea puține persoane publice au vreo părere despre ce fac politicienii și cum anume ei influențează viitorul acestei țări. Mulți se comportă ca și când nu ar trăi aici. Când îi vom vedea implicându-se chiar și dacă vorbim doar de un simplu mesaj în social media?
Eu cred că s-au implicat, pe mulți i-am văzut la proteste, mulți au aplaudat inițiative sociale. Dar este adevărat că poate vocile publice ar trebui să fie mai tari, mai apăsate, mai clare și mai multe, până la urmă
7. Rămânem puțin în aceeași zonă, cea a problemelor societății… Profesorul Dumitru Borțun spunea recent că problemele țării nu pot fi rezolvate doar de politicieni sau cei aflați la cârma țării și că poporul român, are nevoie de o “bombă” pentru a se trezi la realitate și a se implica mai mult în problemele societății. Ce ar putea trezi oamenii și motiva pentru a se implica mai mult în problemele societății?
Educația. Educația continuă, fără oprire. Am avut bombe, Colectiv a fost una dintre ele. Dar schimbarea și atenția cu care ar trebui să privim în jurul nostru se educă. Nu mi-aș mai dori astfel de bombe, mi-aș dori conștiințe, nu victime.
8. Ce-ai aduce din copilărie în viaţa de adult?
Pădurea pe unde alergam cu bunicul meu. Liniștea aceea pe care nu o mai regăsesc azi și cred că pe bunicii mei cu totul.
9. Într-o zi este posibil să afli că o să fii soacră. Ce trebuie să ştie despre tine viitoarea noră, astfel încât să ii fie bine?
Că sunt un #peopleperson cu tot ce înseamnă acest termen:). Îmi dau seama repede de caracterul unui om, nu-mi trebuie mult…
10. “Mai târziu devenea prea târziu” a spus Octavian Paler. De câte ori ai constatat că a fost prea târziu?
Grea întrebare… Da, mi-am dat seama cândva de acest lucru, când am realizat că, dacă îți bați joc de a doua șansă, cea de-a treia nu mai există… Mi-a fost greu atunci și mi-e greu și acum când mă gândesc la acel moment.


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *