Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 2,450 

Ce au în comun televiziunea și cofetăria? Răspunsul vine de la Cristina Badea, tânăr antreprenor în domeniul cofetăriei. După mai bine de 10 ani de activitate alături de vedete, în spatele celor mai cunoscute show-uri de televiziune din România, a ales calea antreprenoriatului și a deschis SweetBox by Cristina Badea.  

Ai lăsat televiziunea pentru bucătărie. Cum a fost această schimbare pentru ține, având în vedere că nu este o trecere comună pentru cei care au lucrat în TV?

17 ani am petrecut în televiziune și de 4 ani nu mă mai uit nici la televizor. N-a fost o schimbare prea mare pentru mine, am ieșit pe ușa unui departament de creație și am intrat pe o altă ușa, tot la creație. Cofetăria, pentru cei care o tratateaza serios, nu înseamnă savarine, amandine și merdenele. Cofetăria înseamnă matematică, arhitectură, tâmplărie, rezistență materialelor, croitorie, chimie, artă, marketing, fotografie și multe altele. În cofetărie, odată cu fiecare tort, trebuie să înțelegi bazele altor meserii și să cauți calea de a le aplică în cofetărie. Dacă în televiziune trebuia să scriu, să fiu copywriter și scenarist, în laboratorul meu trebuie să concep, să proiectez, să creez, să produc și să vând. 

Cum ai ales și ce te-a determinat să devii cake designer?

Cofetăria a mers alături de mine dintotdeauna, într-un buzunar ascuns al inimii mele.. A trebuit să-mi fac o carieră într-un domeniu serios și abia când am realizat că televiziunea e că o căsătorie aranjată, din interes, am putut să scot din buzunar micul meu vis ( născut pe când aveam 3 ani) și să stau de vorba serios cu el. De ce nu m-am apucat mai din vreme? Pentru că mi-a fost teamă că nu voi fi în stare și am preferat să rămână doar un vis. 

Pe la 35 de ani, când m-am uitat în fața mea și am realizat că sunt la jumătatea vieții mele profesionale, am luat decizia. Am început cu un singur tort. A ieșit groaznic, ca design, dar delicios. În fiecare sâmbătă am decis să fac câte un tort, pentru noi. După cel de-al patrulea, am primit prima comandă. Și nu m-am mai opri…

Îți este dor să fii pe platourile de televiziune?

Din televiziune, am rămas cu oamenii, cu foștii colegi, prieteni, acum clienți. Partea amuzantă în cofetărie este că nimeni nu te uită. ” Bună, știu că n-am mai vorbit de 4 ani, dar am nevoie de un tort”. Nu mi-e dor să fiu pe platourile de filmare, dar mi-e dor în fiecare concediu să mă întorc la mine în laborator.

“CINE ÎȘI DOREȘTE SĂ FIE FREELANCER, CĂ SĂ AIBĂ MAI MULT TIMP LIBER ȘI SĂ SE DUCĂ LA MUNCĂ LA CE ORĂ VREA ȘI SĂ PLECE CÂND VREA, E NAIV”

Putem afirma că ai trecut prin procesul de “reconversie profesională”. Recomanzi această abordare celor care nu mai sunt împliniți din punct de vedere profesional?

Da, clar! Sunt exemplul viu că acest proces dă roade! Am observat în jurul meu, că între 30-35 de ani, oamenii încep să se dea jos din caruselul carierei și să caute ce-i face fericiți. Am o prietenă, scenarist și ea, care acum e florar, o altă prietenă care s-a apucat de pictură, un coleg care face bere artizanală.

Știi întrebarea aia “ce vrei să te faci, când o să fii mare?” Am observat că nici la 5, nici la 14, nici măcar la 18 nu știm ce să răspundem la ea. Alegem domenii la modă, alegem domenii unde se câștigă bine și ajungem, că la 30-35 de ani să ne dăm seama că suntem nefericiți, că nu vrem să ieșim la pensie din acest domeniu și așa începe procesul de auto descoperire. Cine suntem, ce ne place, din ce am vrea să câștigăm bani, că să fim fericiți.

Dar cel mai important factor, pe lângă, dorința de schimbare, este susținerea familiei. Când vrei să renunți la un job foarte bine plătit în televiziune, pentru a porni de jos, într-un alt domeniu, unde, pentru o vreme îndelungată, nu poți câștigă la fel de bine, ai nevoie că cineva, cine trebuie, să-ți zică : tu poți să faci orice! Eu cred în ține! Sunt alături de ține! Eu îl am pe soțul meu, care a crezut în mine, mai mult chiar decât mine! Datorită lui sunt aici!

Nouă ipostază te-a adus în rolul de a fi freelancer, antreprenor. Este mai bine acum, în postura de freelancer?

Pfuu, asta e partea cea mai complicată. Cine își dorește să fie freelancer, că să aibă mai mult timp liber și să se ducă la muncă la ce oră vrea și să plece când vrea, e naiv :))). Încep programul la 5 și plec, cel mai adesea la 22-23.

 Am timp liber cât vreau, pot să mă duc la laborator la orice oră vreau, dar, de fapt, nu pot. Pentru că trebuie să fiu acolo, să rezolv, să iau decizii, acte, facturi, clienți, comenzi, aprovizionare, angajați, controale, și mai apoi.. să reușesc să mă întorc la ce-mi place, modelajul. 

Revenim la proiectul SweetBox by Cristina Badea, primează tehnica de lucru, partea practică sau mai degrabă simţul artistic şi imaginaţia?

Pentru mine, cel mai important e să fac ceva nou. Evit să repet modelele mele și să fac replici ale unor torturi din poze, încerc să obțin libertatea din partea clienților de a-mi pune în practică proiectele mele și cel mai adesea, reușesc. Uneori vreau să folosesc o tehnică nouă, alteori ideea pleacă de la o singură culoare sau de la un singur cuvânt. 

Există o figurină de top în rândul preferinţelor?

Mai mult decât figurine, aș spune torturile din topul preferințelor. Îmi plac torturile ce imită mâncarea, tocănițe, hamburgeri, croissante, îmi plac torturile cu teme horror și personajele urâte, Chucky e unul dintre favoriții mei :))), dar la polul opus, îmi ies la fel de bine și personajele cute, prințese. 

“NU VÂND NIMIC DIN CE NU-MI PLACE LA GUST”

Ingredientele… oamenii sunt tot mai interesați că ceea ce consumă să fie “mai natural”, sănătos. Ce fel de ingrediente foloseșți pentru rețetele tale?

Cu ingredientele, treaba e tare simplă. Nu producem nimic din ce noi nu am mânca. Noi mergem pe ingrediente clasice, nu simplificăm și nu ne ușurăm munca cu ajutorul premixurilor. Nu căutăm să ne îmbogățim, căutăm să ne fidelizam clienții și să se întoarcă la noi, atât pentru decor, cât și pentru gust. Folosim ouă, lapte, făină, zahăr, unt gras și frișcă naturală. Nu există căi de mijloc, nu folosesc colorant în compoziții, sunt destui la decor și nu vând nimic din ce nu-mi place la gust. 

Care a fost cel mai mare tort pe care l-ai făcut și cât durează realizarea unui asemenea tort?

Cea mai mare a fost o machetă, care avea 1.9 m, cu baza de 90 cm. Decorul unui tort poate dura de la 2 ore la 2 săptămâni. Dar partea cea mai amuzantă este că, de câte ori am ocazia să fac ce vreau cu un decor de tort, nu aleg niciodată varianta simplă sau comună, ci una foarte complicată. Și eu pentru asta trăiesc, să fac decoruri complicate pe torturi gustoase!


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *