Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 281 

Criza generată de virusul coronavirus a produs schimbări și în rândul medicilor stomatologi, activitatea lor fiind suspendată temporar pe durata stării de urgență. Chiar și așa medicii sunt alături de pacienții lor.

Ce este o urgență medicală stomatologică, se pot acorda consultații telefonice/ online, se pot face prescripții de medicamente în această perioadă? – sunt câteva dintre întrebările la care răspunde Medicul stomatolog Cezar Sindilă

Cum a afectat activitatea cabinetului, criza generată de coronavirus?

Cele două ordonanțe, Ordonanța Militară nr.2 din 21 martie 2020  și  Ordinul comandantului acțiunii din 23 martie 2020 au impact direct asupra businessului, scăderea veniturilor nu poate fi cuantificată. Din fericire am anticipat faptul că activitatea cabinetelor stomatologice va fi restricționată  și am prioritizat urgențele.

Ordonanța Militară nr. 2 emisă în 21 martie prevede suspendarea temporară a activității în cabinetele stomatologice, însă sunt permise intervențiile de urgență. Când un pacient poate beneficia de îngrijire de la medicul său în regim de urgență?

Momentan pacienții care au urgențe de ordin stomatologic se pot prezenta în București la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-maxilo-facială Prof. Dr. Dan Theodorescu. În restul țării pacienții se pot adresa spitalelor de stat de specialitate.

Urgențe stomatologice sunt considerate următoarele afecțiuni: hemoragia postextracțională, durerea datorată pulpiței acute, durerea datorată parodontitei apicale acute, pericoronarita dinților incluși, alveolită postextracțională, abcesele periosoase, fracturile de maxilar/ mandibulă, luxația articulației temporo-mandibulare, traumatisme dento-alveolare și gingivostomatita ulceronecrotică.

Mai simplu toate afecțiunile care implică durere sau sângerare sunt considerate urgențe. Orice pacient care prezintă una din aceste afecțiuni poate beneficia de îngrijire în regim de urgență.

SFĂTUIESC TOȚI PACIENȚII CARE SE CONFRUNTĂ CU PROBLEME DE ORDIN STOMATOLOGIC SĂ-ȘI CONTACTEZE MEDICUL STOMATOLOG ȘI SĂ-I EXPUNĂ SITUAȚIA. ÎN FUNCȚIE DE CELE RELATATE, MEDICUL POATE LUA DECIZIA PRESCRIERII UNEI REȚETE

Dacă un pacient care a efectuat un tratament înainte de data de 21 martie și au apărut probleme după emiterea Ordonanțtei Militare, se poate adresa medicului său curant pentru a primi consultație?

Cu siguranță o poate face, în această perioadă dificilă pentru noi toți suntem alături de pacienții noștri, acordăm consultații telefonice. Este tot ceea ce putem face.

Există afecțiuni ușoare care nu intră în categoria “urgență” dar totuși e nevoie de un tratament  prescris pe rețetă pentru a putea fi cumpărat de pacient din farmacie. Ce trebuie să știe pacienții aflați într-o astfel de situație, vor putea folosi acea prescripție transmisă online de medic pentru a o prezenta la farmacie?

În primul rând vreau să punctez faptul că atât eu cât și colegii mei, suntem alături pacienților, drept urmare sfătuiesc toți pacienții care se confruntă cu probleme de ordin stomatologic să-și contacteze medicul stomatolog și să-i expună situația. În funcție de cele relatate, medicul poate lua decizia prescrierii unei rețete.

În întâmpinarea întrebării legată de achiziția medicamentației prescrise, în speța antibiotice sau antiinflamatoare, doar cu o copie a rețetei sau un scan ce poate fi prezentat pe displayul telefonului mobil, ținând cont de situația actuală cu siguranță nu vor întâmpina probleme legate de achiziție. Cu toții suntem solidari în aceste momente.

În mai toate cabinetele, în această perioadă aveau loc diverse proceduri medicale, sau etape ale lor. Cum se vor desfășura acestea în perioada în care activitatea este suspendată temporar (implanturi, coroane dentare etc)? 

Dupa cum bine știm, și cum am menționat și mai sus, în această perioadă pot fi tratate doar urgențele medicale, intervențiile care nu se încadrează la urgențele (implanturi, coroane dentare, fațetare, etc) nu se pot efectua. Atât eu cât și o mare parte dintre colegi cu sprijinul laboratoarelor de tehnică dentară partenere,  anticipând situația actuală am finalizat tot ceea ce s-a putut înainte de emiterea celor două ordonanțe. Sperăm ca lucrurile să revină la normal în cel mai scurt timp.

Ce sfaturi aveți pentru pacienții dvs și nu numai, pentru traversarea acestei situații de criză?

In primul rând, mă înclin, mulțumesc, colegilor mei din linia întâi, știm cât de complicată este misiunea voastră și riscurile la care vă supuneți.

Îi numim eroi, soldați, însă mă întreb, eroii, soldații care au câștigat războaie au făcut-o cu mâinile goale, fără un plan de luptă, fără comandanți?

Din păcate instituțiile statului sunt depășite de situație, trebuie să înțelegem că forțându-le, pot ceda. În acest moment este vorba despre responsabilitatea noastră, a fiecărui român.

COVID-19  nu poate să ucidă mai mult decât ucide spaima!

Stați acasă!


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *