Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 201 

A fi lider poate părea uşor şi se confundă foarte mult cu ceea ce presupune a fi şef, conducător al unei companii etc. Liderii rezolvă probleme! Liderii sunt creativi, au inițiativă, persoanele mediocre reacționează! Teoretizarea noţiunii de leader / lider o găsim peste tot în cărţi, internet sau la seminarii… Cum anume poţi fi lider şi de ce calităţi ai nevoie, explică Andrei Sidorca, Leadership Trainer.

Ce trasaturi ar trebui să ai pentru a fi lider ? Amuzant este că nu prea multe! Oricine poate să conducă indiferent de poziția lui. Ca să lămurim un aspect, lider nu este acela cu nivelul cel mai înalt pe scara ierarhică a unei companii. Lider poate fi oricine manifesta o acțiune de leadership. Pe scara ierarhică înaltă nu ajungi decât după ce manifești aceste acțiuni mult timp. Nu peste noapte – deși se întâmplă în multe cazuri – și asta afectează negativ companiie. Liderii, în primul rând, arată cum se face, nu spun ce e de făcut sau dau ordine! În asta se reflecta abilitățile noastre de conducere și așa putem fi cel mai ușor urmați. Arătând cum se face! Făcând asta folosim o mulțime de tehnici de influențare față de ceilalți fără ca măcar să conștientizăm! Atunci când arătăm cum se face un lucru suntem, din start, caracterizați ca experți în domeniul respectiv. Devenim autoritate pentru acela sau aceeia pe care i-am ajutat și aceștia ne vor respecta mai mult. Atunci când arătăm cum se face activăm principiul reciprocității! Oamenii se vor simți datori față de noi pentru că i-am ajutat și vor acționa în consecință față de noi la momentul oportun. Tocmai acesta este și motivul existenței acestui principiu al reciprocității. Pentru a putea oferi, fără teama de a pierde! Întotdeauna când ajutăm vom activa în celălalt un sentiment de datorie și va fi mai predispus sa ne ajute atunci când o să avem nevoie. Gândește-te la cineva care te-a ajutat la un moment dat deși nu era obligat s-o facă. Sunt convins că i-ai răspunde oricând cu aceeași monedă! Așadar liderii întotdeauna arată cum se fac lucrurile, nu dau ordine! O altă abilitate a liderului trebuie să fie aceea de a rezolva probleme.

Liderii rezolvă probleme!

Cei mai mulți oameni se concentrează pe cauzele și motivelor problemelor și a situațiilor dificile atunci când apar și nu pe soluție. Stau întotdeauna și sapă să vadă de unde izvorăște problema și pe cine pot blama, cine e vinovatul. Liderii se concentrează pe soluție, nu pe problema. Atunci când apare o provocare, apare. E simplu. Nu se mai poate face nimic, de cât să o rezolvi. Adevărații lideri conștientizează asta și caută soluții. Se concentrează 95% pe soluții și doar 5% pe problemă. Timpul nu poate fi dat înapoi, dar soluții se pot găsi întotdeauna, indiferent de gravitatea situației.

Liderii sunt creativi.

Un lider gândește întotdeauna în afara cutiei. Nu se mulțumește niciodată cu situația actuală și mereu caută noi metode prin care o pot îmbunătății. Întotdeauna sunt suficiente resurse atunci când ne dorim să atingem un rezultat. De fiecare dată, fără excepție! Suntem obișnuiți ca mereu să spunem că nu avem suficient din ceva (bani, personal, utilaje, etc) dar de fiecare dată greșim. În momentul acesta există oameni care deja au ceea ce noi ne dorim și care sunt dispuși să ne dea orice. În momentul acesta există oameni care deja au ceea ce noi ne dorim și care sunt dispuși să ne dea orice. Probleme este că oamenii nu ne dau ceea ce noi vrem până ce noi nu le dăm lor ceea ce ei vor. Gândește-te puțin. Dacă am fi suficient de creativi întotdeauna am găsi o cale! Amintește-ți trecutul tău când ai fost într-un moment dificil, un moment pe care îl considerai, în acea perioadă, fără scăpare și totuși ai reușit să-l depășești! Ce crezi că s-a întâmplat de ai reușit ? –deși inițial credeai că nu ai nicio șansă- Ai fost suficient de creativ! Întotdeauna sunt șanse să trecem peste orice problemă atunci când suntem suficient de creativi! Asta este problema oamenilor în general! Nu au suficientă creativitate. Intră într-un anumit tipar în care cei mai mulți acționează pe baza lui toată viața! Nu se gândesc la noi căi prin care pot să-și schimbe viața. Devin confortabili cu ceea ce sunt, trăiesc cu amăgirea că în viitor se va schimba ceva dar nimic nu se schimbă pentru că nu acționează în niciun fel ca să se schimbe ceva. Fac exact același lucru și așteaptă rezultate diferite! Asta este definiția nebuniei dată de Einstein. Fac exact același lucru și așteaptă rezultate diferite! Lideri preiau inițiativa. Acest aspect este legat de creativitate. Merg excelent amândouă. Aici este o diferență extrem de bine enunțată între un lider și o persoană mediocră. Liderii au inițiativa, persoanele mediocre reacționează.

Liderii au inițiativa, persoanele mediocre reacționează!

Liderii acționează, ceilalți se supun. Să reacționezi e cel mai simplu. Nu ai bătăi de cap și nu trebuie să gândești prea mult. O faci pur și simplu, este ceva normal. Să ai inițiativa în schimb înseamnă altceva. Înseamnă să-ți manifești creativitatea! Să o pui la treaba. Să acționezi! Cu toții reacționăm. Există persoane mai sus ca noi. Important este să o facem mai puțin decât inițiem! Să-ți dau un exemplu simplu și clar. Atunci când Ștefan, prietenul tău, postează pe facebook iar tu îi dai like, comentariu sau share, Ștefan inițiază iar tu reacționezi. Ștefan este un lider. Tu nu. În schimb, dacă ne raportăm pe termen lung și tu inițiezi de 10 ori iar Ștefan o singură dată, evident, tu ești liderul. Liderul inițiază cea mai mare parte din timp. Asta înseamnă leadership. Liderul provoacă reacții la acțiunile sale. Nu reacționează la acțiunile altora. Poziția de lider nu este una permanentă. Poți să fii sau nu lider. Noțiunea de leadership se manifestă în acțiunea pe care o faci, nu atunci când exiști. Ca să fii lider trebuie să acțiunezi, trebuie să inițiezi și să fii creativ. Atunci ești lider. În momentul acțiunii. În rest doar exiști.

Cu toții suntem lideri într-un anumit moment. Important este să identificăm cum se manifestă cu adevărat leadershipul și care sunt acțiunile propriu-zise care te fac un lider.
Andrei Sidorca, Leadership Trainerwww.andreisidorca.ro


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *