Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 777 

Regina Ana a încetat din viaţă în ziua de 1 august 2016, în spitalul din Morges, în Elveţia. Din cei 92 de ani de viaţă, 68 i-a petrecut alături de Regele Mihai I al României. Regina Ana a fost condusă pe ultimul drum conform cu tradiţia Funeraliilor Regale şi înmormântată la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Regina ana Getty Images

S Regina Ana a Romaniei ©Mihai Baragan 2006Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris. A fost fiica Principelui René de Bourbon-Parma și a Principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilărit în Franta. Începând cu anul 1939, după izbucnirea războiului, și-a urmat familia în Spania și în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o școală de artă, la New York. În paralel, pentru a-și putea câștiga existența, a lucrat ca vânzatoare la magazinul universal Macy’s.

În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A fost, împreună cu regimentul ei, în Algeria, Ma- roc, Italia, Luxemburg ăi Germania, până la sfârșitul ostil- ităților. A primit “Crucea de Razboi” a Franței.

Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I al României la Londra. După doar o săptămână, Regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena. La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, regina-mamă Elena a României, principele Erik al Danemarcei, unchiul reginei Ana, şi rude din partea familiilor de Hanovra şi Hesse.

REGINĂ FĂRĂ REGAT ŞI FĂRĂ COROANĂ

regina ana regele mihaireginaana 2A urmat abdicarea forţată din 30 decembrie 1947 şi astfel Ana de Bourbon-Parma a primit titulatura de regină, fără a avea regat şi coroană. Regina Ana a călcat pe pământ românesc abia la sărbătoarea de Paşti din anul 1992, după un exil de 44 de ani. “Regele a plătit scump prin așteptarea lui. În ce mă privește, nu am crezut niciodată că România va fi liberă. Nu! Și am plătit cu durata unei vieți această așteptare, fiindcă România se afla în inima mea, fără să fie în amintirea mea. Așteptarea este o suferință, dar mai ales gândindu-te la ceilalți, nu la tine însuți. Noi eram liberi, aici, în timpul de- ceniilor înghețate, negre. Puteam spune tot ce gândeam, în vreme ce acasă oamenii au suportat cincizeci de ani de opre- siune. Cum spune Regele adesea, era ca un tunel. Tunelul s-a deschis și ei au văzut lumina. Și noi am văzut lumina o dată cu ei”, descria Regina Ana a României lunga perioadă de exil care a început odată cu abdicarea Regelui Mihai I, în 1947.

2016, ANUL SCHIMBĂRILOR PENTRU CASA REGALĂ A ROMÂNIEI

Regele Mihai I al României şi Regina Ana au cinci fiice: Principesa Margareta, Principesa Elena, Irina Walker, Prin- cipesa Sofia şi Principesa Maria. Dintre acestea, Principesa Margareta a fost desemnată Custode al Coroanei, ca urmare a deciziei Regelui Mihai I al României de a se retrage din viaţa publică. Anunţul a fost făcut în luna martie, iar de atunci Casa Regală a României este condusă de Custodele Coroanei, Principesa Moştenitoare Margareta a României.

Regina Ana Castelul Peles foto romaniaregala.ro Daniel Angelescu 4

funeralii regina ana

150 DE ANI DE LA FONDAREA CASEI REGALE ȘI A STATULUI ROMÂN MODERN

Anul 2016, nu este marcat doar de trecerea în nefiinţă a Reginei Ana şi retragerea Regelui Mihai I al României din viaţa publică. În acest an, se împlinesc 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România, de la întemeierea Dinastiei Regale și de la promulgarea Constituției din 1866. Casa Majestății Sale a început organizarea eveni- mentelor jubiliare începând cu 1 decembrie 2015.


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *