Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 236 

Violul, sexul în grup, erecţiile, sexul între parteneri gay, nuditatea, anorexia, consumul de droguri, animalele şi multe altele au fost “temele” folosite de marile branduri de modă în promovarea colecţiilor lor. Şi aşa cum era de aşteptat, aceste campanii au fost şi interzise în spaţiul public. Multe dintre aceste fotografii nici nu au ieşit din sertarele directorilor de creaţie sau ale fotografilor, puţine fiind publicate în spaţiul online.


Nimic din ce am enumerat mai sus, cu excepţia violului, a consumului de droguri şi folosirea animalelor în scopuri de acest gen, nu are de ce să ne şocheze. Zilnic vedem în media cel puţin un subiect legat de sex, sau suntem noi protagoniştii… sau cel puţin auzim/citim despre sex :)))


Chiar şi aşa, când mergem la mall, citim o revistă sau mergem prin oraş, nu avem ocazia să vedem cum un el cu o ea sau un el cu un el sau o ea cu o ea si-o trag pe un mesh de 10 pe 3 metri. Avem şi astăzi cenzură indiferent că discutăm de un mesaj publicitar al unei case de modă sau al unei băuturi.
Extremismul în aceste campanii publicitare a apărut înainte de anii ’80, în Statele Unite. Au fost interzise în spaţiul public şi atunci ca şi acum. Şi chiar şi aşa, marile branduri de modă nu se cuminţesc.


În anii ’80-’90 abordarea era una cât se poate de simplă: fotografie clasică unde modelul era fotografiat nud.
În timp, directorii de creaţie au devenit şi mai “creativi” şi au fotografiat adevărate scene de sex cu tentă sado-masochistă. Abordarea în aceste campanii se facea diferită prin cât de multe haine aveau pe ei protagoniştii :)))


Dolce & Gabbana, Tom Ford, Yves Saint Laurent, Gucci, Marc Jacobs, Calvin Klein sunt printre cele mai neastâmpărate branduri de modă care au fost interzise în spaţiul public de-alungul timpului.
În unele campanii publicitare de acest gen au fost implicate şi vedete precum Madonna, Naomi Campbell, Rihanna, Eva Mendes sau Kylie Minogue.


United Colors of Benetton s-a diferenţiat. In câteva dintre campanile sale interzise a promovat mesaje sociale împotriva violenţei domestice sau a homofobiei.
Steven Klein, Mario Testino şi Terry Richardson au fost fotografii cei mai doriţi în realizarea acestor campanii publicitare.
Interzise dar frumoase ! – aşa mi se par multe dintre ele. Fotografiile cu tentă sexuală folosite într-un material publicitar sunt tot o manifestare a actului artistic, iar marile branduri de modă şi nu numai ştiu asta!
Cât despre România, mi-e greu să spun despre cum arată campaniile publicitare din zona de modă. Avem două categorii, cea a brandurilor care merg pe clasic, fără a ieşi în evidenţă în vreun fel, şi categoria celor care fac totul atât de prost încât nici nu ştii pe cine au copiat. Ultimii sunt cei care pot fi înţeleşi doar de un psihiatru. Am văzut aşa zise campanii sau şedinţe foto cu tentă sexuală care mi-au arătat că în România, se poate plagia atât prost, încât nu mai înţelegi ce se petrece acolo sau la ce te uiţi.


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *