Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 189 

#10raspunsuri despre Pilates de la Jconcept Trainer

 1. Pe scurt, ce este Pilates?

Pe înțelesul tuturor, Pilates reprezintă un sistem de exerciții de impact mic, al căror obiectiv este pe lângă obținerea unei forme fizice de invidiat, coordonarea și controlul corpului, minții și spiritului. Această formă de exercițiu a fost creată special pentru a mări puterea abdominal și controlul asupra corpului. În timpul antrenamentului de Pilates înveți cum să combini mișcările mușchilor cu respirația, cu modul de gândire și de conștientizare, pentru a îmbunătăți felul în care corpul tău arată, funcționează și se simte.
 2. Cine poate practica Pilates?
Pilates este excellent pentru orice vârstă și nivel de pregătire fizică. Într-adevăr, primii îndrăgostiți de Pilates au fost gimnaști, dansatori, atleți, în general persoane cu o condiție fizică extraordinară. În timp însă, beneficiile Pilates-ului pentru organism nu au mai putut fi ignorate, iar Pilates-ul poate fi acum practicat de oricine dorește. Unul dintre avantajele Pilates este că antrenamentul poate fi personalizat, adaptat oricărei persoane, în funcție de condiția fizică, constituția, nevoile, limitările sau obiectivele pe care aceasta și le setează. De exemplu, mulți dintre cursanții mei au peste 30 de ani, iar unii chiar o vârstă înaintată. Au ales Pilates (pe Reformer) ca modalitate de mișcare, fiind ceva soft, pentru a nu “rugini” complet, fără însă să înțeleagă ce impact puternic are acest sport și asupra psihicului. Acum Pilates a devenit un stil de viață, pentru că asta face Pilates: transform corpuri și minți.

 1. Când se recomandă practicarea lui?

Deși este recomandat ca metodă de recuperare medicală, pentru pacienții vârstnici este de preferat acordul medicului înainte de a se apucade Pilates. Mai departe, instructorul știe ce are de făcut. Un program Pilates creat cu atenție este cunoscut ca fiind dușmanul afecțiunilor bătrâneții. Există mulți oameni de 80-90 de ani care fac Pilates. Așa cum afirma creatorul Pilates, Joseph Pilates, vârsta nu este dată de buletin, ci de felul în care te simți: „Dacăla 30 de ani ești înțepenit și nu ești în formă, înseamnă că ești bătrân, în schimb dacă ești suplu și puternic la 60 de ani, atunci ești tânăr.

 1. Ce beneficii oferă practicarea Pilates din punct de vedere psihic?

Relaxează, reduce stresul, crește încrederea în propria persoană, creând o legătură puternică între minte și corp.

 1. Ce beneficii oferă practicarea Pilates din punct de vedere fizic?

Asigură flexibilitate și mobilitate crescută
Îmbunătățește coordonarea, echilibrul și ținuta
Dezvoltă putere și stabilitate, crează sprijin muscular pentru spate
Echilibrează organismul
Crește rezistența organismului la boli
Îmbunătățește digestia
Nu se pune masă musculară, corpul capătă un aspect alungit, lucrat, tonifiat
Slăbești efficient și sănătos

 1. Cât de des se poate practica Pilates?

Încurajez să faci Pilates în mod susținut. Este confirmat cărezultatele se văd cel mai repede în cazul persoanelor care îl practică regulat. Pilates este despre îmbunătățirea condiției fizice, despre a învăța cum să îți calibrezi corpul așa cum un musician îşi acordează instrumental muzical. Evident, cu cât practici mai mult, cu atât vei învăța mai repede să îți stăpânești corpul.

 1. În calitate de specialist de câte ori pe săptămână recomanzi Pilates?

Recomand să faci Pilates de 2-3 ori/săptămână. Pe de altă parte, știm cât de agitată poate fi o zide lucru, așa că 1 ședință pe săptămână este mai bine decât nimic, mai ales că la Pilates nu transpiri și nu te extenuezi, astfel încât îl poți include cu ușurință în program.

 1. Care sunt principiile care ajută la aceeastă legătură între corp și minte?

Sunt definite 6 principii de bază ale conceputului Pilates:
Respirația – vorbim despre o respirație profundă, pentru că de cele mai multe ori noi respirăm superficial. Pilates ne învață să respirăm profund, antrenând toți mușchii necesari, primind mai mult oxygen și îmbunătățind astfel atât activitatea muscular cât și funcțiile întregului organism și ale creierului.
Concentrarea -asupra unui exercițiu, până când acestava fi executat corect, perfect, calitatea fiind importantă și nu cantitatea. Acest tip de concentrare are menirea de a ne deconecta de la stresul cotidian și de a ne asculta corpul.
Centrarea – alinierea corectă a corpului, găsirea punctului de echilibru indiferent de exercițiul executat. Aici vedetă este mușchiul abdominal, esențial în păstrarea tensiunii abdominale, responsabilă de buna funcționare a organelor interne de la acest nivel. Pilates pune mare accent pe acest tip de antrenament.
Controlul – executarea corectă a exercițiilor, dar și echilibru.
Precizia
Cursivitatea – esențială în antrenamentul de Pilates; corpul execută exercițiile corect, însă natural, elegant, fără tensiuni, stress sau chin. Cursivitatea presupune dobândirea abilității de a controla tensiunea din mușchi, în deplin echilibru cu întregul corp.

 1. Cum ai descoperit Pilates?

 Eu vin din lumea dansului unde fără 30 de minute de încălzire nu există antrenament. Am plecat de la idea că stretching-ul este ceva divin, benefic oricând, oriunde, dar mai ales înainte și după antrenamente. În 2005 când am început să predau într-o sală de fitness, mi-am propus să descopăr tot ceea ce înseamnă întindere, mobilitate, elasticitate. Auzisem de acest concept Pilates, foarte practicat afară și mai puțin la noi. Am citit despre Joseph Pilates și am realizat ce îmbunătățiri pot adduce principiile sale orelor mele de stretching. M-au ajutat să descopăr că mai mult decât mișcare, contează concentrarea, respirația, precizia, energia, centrul de greutate, controlul și armonia mișcărilor. Pentru că Pilates pune accent pe calitate, nu pe cantitate. M-am îndrăgostit și mai tare de Pilates când am vazut rezultatele şi cât de mult ajută oamenii.

 1. Cum ai devenit instructor?

Îmi place să împărtășesc această stare de fericire, energie, movement. Pasiunea pe care o depun în predarea unei clase m-a făcut să o numesc mai mult decât un antrenament, e o “STARE DE BINE”, pe care o iei cu tine acasă, de fiecare dată. Această senzație rămâne în memoria ta până la următoarea ședință de antrenament. Însă nu era sufficient să mă informez, să caut articole pe internet, să ascult alți traineri, să particip la conferințe sau workshop-uri. M-am decis să urmez cursuri licențiate în acest domeniu, să obțin o licență acreditată. Acum mă bucur de reușită. Faceți mișcare, corpul este “casa” în care trăim mereu, un corp lipsit de flexibilitate, rigid, este un corp care nu mai poate progresa. La fel ca și gândirea!
Ionut – Jconcept Trainer


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *