Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 181 

#10raspunsuri de la Cristian Radu, omul din spatele @Raidenbucharest pe instagram

1. Cum te-ai descrie  în 3 cuvinte?
Perseverent, nerăbdător, visător. Nu neapărat în ordinea asta și oricum a fost greu să selectez doar trei.
2. Prin contul de instagram pe care îl ai (https://www.instagram.com/raidenbucharest), putem spune că eşti un promotor al Bucureştiului. Şi totuşi, ce nu îţi place, ce te deranjează la acest oraş?
Acum chiar că o să-mi spună și mai multă lume că-s hater, eu de obicei mai mult critic decât laud. Serios acum, lista cu lucrurile care mă deranjează la București e lungă, o să-ți zic doar câteva: haosul urbanistic, traficul extrem de aglomerat, salubritatea precară, publicitatea foarte agresivă, autoritățile locale incompetente, dezinteresate și care fac mai mult rău decât bine orașului, locuitorii ignoranți cărora nu le pasă ce se-ntâmplă cu locul unde muncesc și trăiesc, transportul în comun ineficient, insuficient extins și slab interconectat și mă opresc aici.
3. De ce clădiri/ locuri şi aproape deloc oameni?
#10raspunsuri de la @RaidenbucharestPur și simplu așa m-am format. Nu sunt fotograf de meserie, am început să pozez Bucureștiul undeva prin 2003-2004 când mi-am cumpărat prima cameră digitală, era mare lucru la vremea aia să poți trage mai multe cadre decât cele 36 de poziții de pe filmele clasice. De la început am pus accentul pe clădiri, m-a fascinat varietatea stilurilor de arhitectură și modul cum e construit orașul. M-a atras mai puțin street photography, de exemplu, pentru că automat impune un ritm mai alert, acolo trebuie să prinzi momentul. Prefer să pozez în voie, să refac cadrele de câte ori vreau, să explorez orașul în ritmul meu.
4. Să presupunem că în următoarele zile vei avea de postat o nouă fotografie şi este un cadru mai puţin întâlnit. Care este munca din spatele unei astfel de fotografii?
Oho, destulă muncă. Odată ce am identificat tema cadrului trebuie să mă asigur că am încadrarea cea mai ok (uneori poate e nevoie să revin în altă zi dacă nu pot face încadrarea cum doresc), lumină bună (e mereu tricky partea asta) și ulterior o prelucrare care să ducă poza în zona pe care mi-am imaginat-o. Vreau să subliniez, eu postez doar cadre de care-s 100% mulțumit.
5. Atunci şi Acum – este oraşul într-o continuă degradare?
Mi-ai dat greu. Bucureștiul e extrem de complex și e greu de judecat per total. Unele zone se degradează, altele se dezvoltă. De exemplu, fostul cartier evreiesc, cu arhitectură veche foarte eclectică, e în cădere liberă în timp ce zona Pipera crește pe zi ce trece cu noile clădiri de birouri care se ridică acolo. Știi, nu ajută nici fetișizarea perioadei interbelice și folosirea până la greață a clișeului “Micul Paris”, pentru că și atunci, dacă treceai de centru, era mare mizerie în mahalale. Venind în prezent aș fi tentat să zic că da, Bucureștiul se degradează. Generațiile actuale nu au respect față de ceea ce s-a construit în epocile anterioare iar autoritățile sunt incapabile să implementeze și să monitorizeze o dezvoltare armonioasă a capitalei.
6. Un cadru perfect înseamnă şi moment mai puţin plăcute. Ai trecut prin astfel de moment?
Desigur, de multe ori. De la paznici sau jandarmi care m-au șicanat pentru că am vrut să fac poze pe domeniul public la mesh-uri publicitare care acoperă fațadele, locatari/proprietari care m-au amenințat cu diverse, lumina nepotrivită, mașinile parcate aiurea etc. Am trăit multe situații în care am fost nevoit pur și simplu să revin pentru a obține un cadru anume. Orice explorator urban trece prin asta, orașul e o ființă vie, nu stă pe loc și mereu se-ntâmplă ceva.
#10raspunsuri de la @Raidenbucharest7. Alb negru sau color?
Color, pentru că implică o diversitate mai mare. Am tras și poze alb-negru însă consider că zona culorilor potențează creativitatea mai mult.
8. Cameră foto sau telefon mobil, ce foloseşti mai des în realizarea fotografiilor?
Cel mai des telefonul mobil, e cel mai la îndemână. Uneori, pentru anumite cadre, folosesc camera, altfel n-ar ieși cum vreau, dar telefonul rămâne de bază, inclusiv pentru prelucrare. Prelucrarea pozelor o fac exclusiv pe telefon.
9. Când nu eşti pe instagram,cu ce te ocupi?
Sunt urban storyteller și mă ocup cu documentarea și promovarea Bucureștiului. Asta implică mai multe activități iar ce urmează nu e o lista exhaustivă: susțin prezentări (seria Mașina Timpului – comparații Then vs. Now cu poze din oraș), organizez expoziții cu tematică urbană și Instameet-uri (întâlniri ale comunității locale de Instagrammeri), scriu articole/postări despre istoria și evoluția capitalei (antropologie urbană,) particip la diverse proiecte culturale (documentare, management), țin și tururi la cerere, încerc să am o abordare non-mainstream.În general îmi pun la treabă know how-ul acumulat în aproape 12 ani de online și offline în sfera culturală bucureșteană pentru a aduce ceva nou celor care vor să descopere Bucureștiul, de aici sau din afară. Activez 100% independent, mă bazez foarte mult pe word of mouth, Facebook și Instagram să-mi promovez inițiativele.
10. Cum se vede prin ochii tăi politica românească?
Submediocră, ca să fiu elegant cât de cât. Personal consider că ne lipsesc politicieni autentici, momentan toate partidele își urmăresc propriile interese și oricare dintre ele ajung(e) la putere va continua pe același drum, nu va abandona obiectivele proprii pentru a se ralia la obiectivele esențiale ale României.
foto: arhiva personala


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *