Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 172 

 Nuami Dinescu

1. Dacă mâine ai avea invitaţi la cină, ce le-ai pregăti?
Când ai invitaţi la cină primul lucru pe care îl faci e să afli dacă printre ei există vegani, vegetarieni, persoane alergice la gluten etc. Pentru că e seară, nu ne lansăm în ceva foarte consistent, mai ales dacă nu e vreo ocazie specială. Să vedem… O primă variantă cu care nu dau greş, mai ales când e rece afară, ar fi supa cremă de broccoli cu mazăre pe care o înnobilăm cu puţină smântână dulce, cu 15% grăsime, şi crutoane de pâine prăjită. Sau pot alege pentru o salată din brânză de oaie, vacă, capră, ce avem în casă, peste care punem 2-3 linguri de ulei de măsline, oregano, măsline verzi umplute cu migdale şi ardei, lângă care merg foarte bine lipii calde cu susan, făcute în casă (durează foarte puţin şi nu se compară cu nimic!). Nişte brânză de vaci pe care o pui într-un blender cu somon afumat şi verdeaţă, e o combinaţie care face casă bună tot cu lipiile şi niste ardei copt, roşu. Dacă e mai cu dietă, aşa, facem un singur fel, dacă nu, ne porcăim şi facem din toate câte un pic, plus un bol mare de salată verde, roşie, eisberg, castravete, felii de morcov, legume cât mai colorate cu un dressing simplu din ulei de măsline, lamâie, sare şi ceva condimente. În loc de desert, că avem musafiri, nu? aş risca cu “nefericita” brânză cu mucegai şi nişte struguri la care cred că merge şi un vin rose.
2. Eşti un om fericit?
Mă faci să râd, asta cu fericirea e relativă… Fericirea nu e ceva aşa, pe de-a întregul, uneori e pe bucăţi atât de mici! Fericirea, mă gândesc eu uneori, e ca un smeu care zboară sus, pe cer, şi tu vrei să te agăţi de coada lui şi încerci să te ţii cât poţi de mult acolo. E mult de vorbit despre fericire, sunt oameni pentru care fericirea înseamnă acoperişul de deasupra capului şi un trai decent, pentru alţii fericirea e musai Maldive… Facem un seminar despre fericire?
3. La acest moment putem vorbi despre un majorat în TV şi peste 20 de ani în teatru. Dacă nu ar fi fost cele două, unde te puteam întâlni?
Cred că într-o şcoală, eu am vrut iniţial să mă fac profesoară de limba şi literatura română. Am dat examen vreo 2 ani la filologie, am căzut cu 8,25, prin 85′- 86′ erau 25 de oameni pe loc. Probabil m-ai fi găsit într- o şcoală, dacă aş fi intrat la filologie, încercând să-i învăţ pe copii cum să se îndrăgostească de literatură, de cărţi, de citit sau, cine ştie…
4. Ce te enervează cel mai tare?
Lipsa de respect. De aici vin toate – aroganţa, minciuna, lipsa de profesionalism, superficialitatea, suficienţa.
5. Cum ar producţia TV semnată şi realizată de Nuami Dinescu?
Emisiune de divertisment clar, pentru că e mare nevoie să râdem, să ne recuperăm vieţile din zoailele din ultimii ani. Emisiune cu umor născut din acurateţe, din măiestria autorului şi talentului celui care dă viaţă unui text, lângă umor încap şi poveşti din social, modele care să aducă publicului de acasă un pic de speranţă că nu e totul aşa de negru, că oamenii sunt câtă lumină, atâta noroi şi că depinde de noi cum alegem să trăim. Fără tipologii de reality fake, never, ever… Formatul e gata, când găseşti locul unde poate fi implementat, dă-mi de veste!
6. În vacanţă la mare sau la munte?
Mare. Cu muntele am încă o relaţie mai oficială, cu marea sunt într-o relaţie de dragoste de când ne-am întâlnit prima oară. Ea ştie cam tot despre mine, poveştile mele, începute sau sfârşite, acolo au rămas, cu ea…
7. Dacă ai putea primi elixirul nemuririi, ce ai oferi la schimb?
Nu cred că vreau să fiu nemuritoare. Ce să fac cu nemurirea când cei pe care îi iubesc nu vor mai fi cu mine? Fericirea e indisolubil legată de ce ştii, de ce iubeşti, de ce te face fericit… să treacă toate cele dragi, odată cu timpul şi tu să le supravieţuieşti? De ce ? Unde e bucuria? Nu, mulţumesc, nu am nevoie de nemurire, vreau bucuria în anii de muritor, toată câtă mi-e dată să pot duce. Las nemurirea altcuiva!
8. Ce te sperie cel mai tare?
Nu ştiu dacă e ceva ce mă sperie în sensul real al cuvântului, dar îngrijorare da, situaţia economică şi politică de la noi, realitatea care ne demonstrează zi de zi că, în posturi cheie, ajung personaje lipsite de orice calitate profesională şi chiar umană, mă sperie dezastrul pe care îl aduce o adunătură de indivizi care nu realizează că nu se joacă la groapa de nisip ci conduc o ţară, că de deciziile lor depind câteva milioane de oameni. Da, asta mă sperie, mai ales că, dincolo de ce pot face eu, nu se poate schimba mare lucru.
9. Ce-ai aduce din copilărie în viaţa de adult?
Pe mama, tânără. Să mă duc cu ea să colindăm pădurile, să mă duc cu ea la cumpărături, să-mi cumpere sandale roşii de lac în timp ce mi spune ingrijorată “ce-o să te faci tu în viaţă, că nu eşti bună de muncă?”, să alegem lădiţele cu roşii pentru iarnă, să-mi arate cum se jumuleşte şi se pregăteşte o raţă, să-mi spună că dacă în urma mea nu e curăţenie lună o să mă mărit cu un bărbat urât. Mama are o vârstă frumoasă, e încă bine după nişte încercări, sunt norocoasă, ştiu, dar dacă e pe alese, asta aş alege.
10 Dacă NASA ţi-ar face cadou o călătorie la Soare sau la Lună, ce ai alege?
Către Soare nu ştiu să fi fost vreo izbândă, aşa că, daca NASA chiar vrea să-mi facă un cadou, vreau să văd toate oportunităţile, Luna sau…?


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *