Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 199 

Cel mai recent volum lansat despre Regele Mihai, “Conversaţii cu Regele Mihai” de Stelian Tănase m-a făcut să realizez importanţa de a avea cărţi cu Regele Mihai, ultimul monarh al României. Toate aceste volume conţin informaţii pe care noi nu le-am învăţat în şcoală şi pe care nici ai noştri copii nu le vor afla în şcoală. Declaraţii, mărturii, au fost cuprinse de-alungul anilor în volume şi sunt o dovadă a faptului că noi ca popor nu am ştiut prea multe despre Regele Mihai şi familia acestuia. Fie am fost minţiţi de comunişti, fie chiar nu ne-a păsat atât de mult.

Acum, la un an de când Regele Mihai nu mai este,cred că este şi mai important să avem aceste “mărturii” adevărata istorie anoastră. Nu trebuie să fii monarhist convins ci doar să le priveşti ca pe o colecţie aşa cum cu siguranţă ai una de monede, reviste, bancnote samd.

10 cărţi despre Regele Mihai pe care ar trebui să le ai

Regele Mihai. Album istoric- Diana Mandache (Editura Litera)

Este un album cu fotografii şi documente prezentate de istoricul Diana Mandache şi suprind viaţa Regelui Mihai. Sunt detalii care surprind  copilăria Regelui dar şi viaţa sa până în momentul abdicării.

10 cărţi despre Regele Mihai pe care ar trebui să le aiMuzica Regelui – carte şi CD (Editura Curtea Veche Publishing)

Volumul este scris de Principele Radu al României iar CD-ul este produs alături de Radio România şi cuprinde melodiile preferate ale Regelui. Citind cartea veţi descoperi şi cum a învăţat Regele Mihai I să cânte la pian, cum muzica îl ajuta să se regăsească pe sine şi felul în care a cunoscut atât de mulţi compozitori români valoroşi.

10 cărţi despre Regele Mihai pe care ar trebui să le aiRegele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (Editura Polirom)

Autori sunt Alexandru Muraru, politolog şi istoric, cercetător ştiinţific şi istoricul Andrei Muraru.

De-a lungul timpului, actul de la 30 decembrie 1947 a stârnit vii controverse și a generat polemici aprinse. Studiile care alcătuiesc acest volum repun în discuție și analizează, cu instrumente diverse și din diferite unghiuri, evenimentul care a pus capăt nu numai monarhiei românești, constituționalismului și democrației, ci și unei epoci întregi din istoria noastră. Sunt analizate interpretările date abdicării în cele șapte decenii care au trecut de la producerea ei și, pe baza unor mărturii și chiar a unor noi probe documentare, sunt lămurite aspecte rămase până acum neelucidate.

10 cărţi despre Regele Mihai pe care ar trebui să le aiÎntoarcerea Regelui (Editura Corint)

Danielle Maillefe, jurnalist şi specialist în comunicare, i-a cunoscut pe Regele Mihai I și pe Regina Ana în Elveția, la începutul anilor 1960. Mai târziu, a asistat Familia Regală a României timp de doi ani, imediat după evenimentele din 1989. A însoțit pe Principesa Moștenitoare Margareta și pe Principesa Sofia în prima lor vizită în țară. A fost, de asemenea, primul secretar general al Fundației Principesa Margareta a României.

10 cărţi despre Regele Mihai pe care ar trebui să le aiOra Regelui  (Editura Curtea Veche Publishing)

Bogdan Şerban Iancu prezintă o sinteză a şase ani de întâlniri cu Majestatea Sa Regele Mihai şi cu Familia Regală a României, întâlniri materializate atât în reportaje şi documentare de televiziune, cât şi în numeroase fotografii. 100 dintre ele au fost alese pentru această carte-album care îl înfăţişează pe Rege în cele mai diverse ipostaze: emoţionat până la lacrimi, firesc şi sincer, reflexiv, jovial, colecţionar pasionat, în preajma membrilor familiilor regale europene, dar şi alături de familiile nevoiaşe din Săvârşin, solemn în timpul ceremoniilor, relaxat şi chiar fericit la volanul maşinii ş.a.m.d.

10 cărţi despre Regele Mihai pe care ar trebui să le aiCuvântul Regelui – DVD (Editura Curtea Veche Publishing)

DVD cuprinde dialogurile cu Regele Mihai ­realizate de Marilena Rotaru în perioada 1991–1995, secvențe din încercările Regelui de a reveni în ţară (1990 și 1994), vizita de Paște din 1992 la Putna, București și Curtea de Argeș, precum și câteva momente din evenimentele și spectacolele realizate la Ateneul Român, cu participarea unor personalități de prim-plan ale societății românești: Ion Zamfirescu (profesorul de filozofie al Regelui), Alexandru Paleologu, Dan Grigore, Sorin Dumitrescu.

Conversaţii cu Regele Mihai (Editura Corint)

Apărută pentru a marca un an de la dispariția regelui Mihai, această carte este rezultatul transcrierii fidele a înregistrărilor audio/video realizate de scriitorul Stelian Tănase cu fostul suveran la Palatul Elisabeta de-a lungul mai multor zile, în aprilie 2005. În paginile ei, regele îşi povesteşte viaţa şi, implicit, viaţa României din vremea sa.

10 cărţi despre Regele Mihai pe care ar trebui să le aiMaşinile Regelui ( Editura Curtea Veche Publishing)

Principele Radu al României scrie în acest volum despre legătura dintre Rege şi maşini, unul dintre cele mai spectaculoase aspecte din biografia Majestăţii Sale. Volumul przintă peste opt decenii de performanţă la volan, de fidelitate şi admiraţie faţă de motoare, de extraordinară dexteritate în domeniul tehnologiei auto.

10 cărţi despre Regele Mihai pe care ar trebui să le aiMihai I, ultimul rege al românilor (Editura Humanitas)

Tatiana  Niculescu Bran spune povestea regelui Mihai I de la naștere pînă la abdicarea forțată din 1947 și părăsirea țării, cu accent pe tipul de personalitate ce l-a determinat să adopte un anumit curs de acțiune, atît în plan public, cît și în plan privat. El este, bineînțeles, personajul principal al narațiunii, dar mai sînt și altele care primesc suficient de multă atenție. Lucrarea se bazează pe o documentație istorică solidă, însă aceasta nu este unica ei sursă.

10 cărţi despre Regele Mihai pe care ar trebui să le aiRegele Mihai I. Loial tuturor (Editura Corint)

Volumul reprezintă o culegere de texte și de fotografii realizate de marele public participant la funeraliile naționale ale Regelui Mihai. Inițiatorii proiectului, directorul Casei Majestății Sale, Ion Tucă, și generalul-maior (r) Gelaledin Nezir, au dorit să cuprindă între copertele unui volum emoția pe care națiunea noastră a încercat-o la conducerea regelui pe ultimul drum, un eveniment al cărui impact în societate nu a avut egal în vremurile noastre.

Toate volumele prezentate se găsesc în librării dar se pot achiziţiona şi online.


Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *